Ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet is een van de meest ingrijpende maatregelen die een werkgever kan nemen. Dit type ontslag betekent dat de werknemer per direct geen inkomen meer heeft en geen recht heeft op een WW-uitkering. Daarom zijn er strenge regels verbonden aan het geven van ontslag op staande voet. Dit verhaal illustreert de gevolgen van een dergelijk ontslag en de juridische mogelijkheden die er zijn voor de werknemer.

De situatie

Na 19 jaar trouwe dienst kreeg een werknemer ontslag op staande voet vanwege het per ongeluk foutief declareren van uren. De werkgever ontdekte dit en besloot onmiddellijk tot ontslag over te gaan, zonder een gedegen onderzoek te doen of hoor en wederhoor toe te passen.

Strenge regels voor ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet mag niet lichtvaardig gegeven worden. Er zijn strikte regels waaraan de werkgever zich moet houden:

  1. Dringende Reden: Er moet sprake zijn van een dringende reden, zoals diefstal, fraude, of ernstige plichtsverzuim.
  2. Onverwijld Mededelen: Het ontslag moet onverwijld worden medegedeeld, wat betekent dat de werkgever meteen na ontdekking van het vergrijp moet handelen.
  3. Specificeren van de reden: De reden voor het ontslag moet duidelijk en specifiek aan de werknemer worden medegedeeld.
  4. Hoor en Wederhoor: De werknemer moet de gelegenheid krijgen om zijn of haar kant van het verhaal te vertellen voordat het ontslag wordt gegeven.

Juridische stappen

In paniek nam de werknemer contact op met LegalWorx. Na een uitgebreide gratis intake wist onze ervaren jurist meteen dat het ontslag geen stand zou houden bij het kantongerecht. De “spelregels” die gelden bij een ontslag op staande voet waren niet nageleefd. De werkgever had geen gedegen onderzoek gedaan en geen hoor en wederhoor toegepast, wat essentiële stappen zijn bij het geven van een ontslag op staande voet. Wanneer de werkgever hoor en wederhoor had toegepast dan was het duidelijk geworden dat het foutief declareren per ongeluk is gegaan vanwege het feit dat werkgever een nieuw systeem had geïntroduceerd

De onderhandeling en uitkomst

Gezien de verstoorde arbeidsverhouding werd besloten om een vaststellingsovereenkomst op te stellen. Door de onderhandelingen kreeg de werknemer uiteindelijk een vergoeding van 2,5 keer de wettelijke transitievergoeding. Daarnaast bleef de werknemer nog vier maanden in dienst, waarin hij werd vrijgesteld van werkzaamheden met behoud van loon. De werkgever stemde er ook mee in om nagenoeg alle juridische kosten te vergoeden, waardoor de werknemer slechts een klein bedrag zelf hoefde te betalen.

Conclusie

Deze casus benadrukt het belang van juridische bijstand bij een ontslag op staande voet. Door de strenge regels en procedures kan een werknemer zijn of haar rechten beschermen en een rechtvaardige oplossing vinden. Voor iedereen die in een vergelijkbare situatie verkeert, is het essentieel om juridisch advies in te winnen en alle mogelijke uitkomsten te overwegen. Vasthoudendheid en deskundig advies kunnen het verschil maken tussen een matige en een uitstekende regeling.

Bent u ontslagen op staande voet? Neem contact met ons op via WhatsApp, bel 085 080 5482 of stuur een mail; onze arbeidsjurist staat u graag te woord en geeft de antwoorden op al uw vragen.