Wat betekent Ontslag met wederzijds goedvinden?

Ontslag met wederzijds goedvinden is een manier waarop een arbeidsovereenkomst kan worden beëindigd. De reden waarom een werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindigen kunnen variëren, het is belangrijk om te weten dat het resign in veel gevallen niet uw schuld is.

Hier zijn de stappen en belangrijke punten die betrokken zijn bij ontslag met wederzijds goedvinden:

  1. Overeenkomst bereiken: In deze situatie zijn zowel de werknemer als de werkgever het erover eens dat het in hun beider belang is om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit kan om verschillende redenen zijn, zoals bedrijfseconomische redenen, persoonlijke omstandigheden of een gebrek aan overeenstemming.
  2. Beëindigingsovereenkomst (vaststellingsovereenkomst): De afspraken tussen partijen worden vastgelegd in een beëindigingsovereenkomst, ook wel een settlement agreement genoemd. Deze overeenkomst bevat details zoals de datum van beëindiging, eventuele ontslagvergoeding, de status van vakantiedagen, geheimhoudingsclausules, en andere relevante afspraken.
  3. Juridisch advies: Het is sterk aanbevolen dat de werknemer juridisch advies inwint voordat hij de beëindigingsovereenkomst ondertekent. Hierdoor kan de werknemer de gevolgen van het akkoord volledig begrijpen en eventuele onderhandelingen voeren om gunstigere voorwaarden te verkrijgen.
  4. Bedenktijd: In Nederland heeft de werknemer na ondertekening van de beëindigingsovereenkomst wettelijk gezien het recht op een bedenktijd van 14 dagen. Tijdens deze periode kan de werknemer besluiten om de overeenkomst te herroepen zonder opgaaf van reden.
  5. Opzegtermijn: De datum van beëindiging moet rekening houden met de wettelijk verplichte opzegtermijn, zoals vermeld in de arbeidsovereenkomst of cao. Als de werknemer eerder vertrekt dan de opzegtermijn, kan dit betekenen dat hij een periode zonder inkomen zal zijn totdat hij recht heeft op een eventuele WW-uitkering.
  6. Transitievergoeding: In veel gevallen heeft de werknemer recht op een severance pay, ook wel de transitievergoeding genoemd. Deze vergoeding is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder de duur van het dienstverband en het salaris. Werknemers moeten erop letten dat de aangeboden vergoeding redelijk is.
  7. WW-uitkering: Als de werknemer na het ontslag geen nieuwe baan vindt, heeft hij mogelijk recht op een WW-uitkering. Het is belangrijk dat de datum van beëindiging in overeenstemming is met de opzegtermijn om te voorkomen dat de werknemer zonder inkomen komt te zitten.

Inwinnen juridisch advies

Het is essentieel dat de werknemer weet en begrijpt wat er in de beëindigingsovereenkomst staat en welke rechten en plichten hieraan verbonden zijn. Juridisch advies is cruciaal bij ontslag met wederzijds goedvinden dit zorgt ervoor dat de werknemer eerlijk en rechtmatig wordt behandeld.

Het is goed om te weten dat dit een zeer emotioneel traject is en iedereen hiermee te maken krijgt. U bent niet de enige die “zomaar” ontslagen wordt. Zorg er dus voor dat u goed wordt bijgestaan door een specialist zoals LegalWorx. Neem vandaag nog contact met ons op via WhatsApp, call 085-08 054 82 or send a mail.