Onderhandelen vaststellingsovereenkomst
U wordt ontslagen door uw werkgever. Dat kan als een complete verrassing komen, maar misschien zag u het aankomen. En stemt u in met ontslag in onderling overleg. U maakt dan samen met de werkgever afspraken rondom uw ontslag en u hoeft niet naar het UWV of kantonrechter. U kunt dus onderhandelen over de afspraken in uw vaststellingsovereenkomst .
Toch graag uw VSO laten controleren? Wij doen dit voor u!
Ontslag op basis van wederzijds goedvinden bespaart een gang naar de kantonrechter en het UWV
Onderhandelen over je vaststellingsovereenkomst. Kan dat?
Uw werkgever stelt een zogenaamde vaststellingsovereenkomst op. Hierin staan alle overeengekomen afspraken en de hoogte van de ontslagvergoeding. Dit concept van de vaststellingsovereenkomst stuurt hij naar u. Dan bent u aan zet om het document door te nemen. Schakel hiervoor een arbeidsjurist in. Bent u het niet eens met de inhoud van het document? U heeft het recht te mogen onderhandelen over de afspraken. In 99% van de gevallen vergoedt de werkgever ook nog eens de juridische kosten. Als u samen met uw werkgever overeenstemming bereikt over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst, is het niet nodig om hierbij een kantonrechter of UWV-medewerker te betrekken. U regelt alles direct en persoonlijk met uw werkgever, wat het proces vaak sneller en eenvoudiger maakt.
Onderhandel over de afspraken uit de vaststellingsovereenkomst, zodat u de best mogelijke deal eruit haalt
Zowel uw werkgever als uzelf hebben hetzelfde doel: er samen uitkomen, zodat uw ontslag via een vaststellingsovereenkomst wordt geregeld. Maar jullie belangen zijn niet gelijk; uw werkgever zal bijvoorbeeld niet per definitie gaan voor de hoogste ontslagvergoeding. Hij kan en zal dit bedrag lager inzetten. Hier ligt de onderhandelingsruimte. Schakel hiervoor een expert in die opkomt voor uw belangen en gaat onderhandelen over uw vaststellingsovereenkomst (VSO).
U hoeft geen genoegen te nemen met een minimale transitievergoeding. Onderhandel over de ontslagvergoeding. Maar ook de vrijstelling van werk, doorbetalen van uw salaris en eventueel budget voor een nieuwe opleiding kan onderwerp van onderhandeling zijn.
Tips voor onderhandelen over VSO: dit kun je doen
- Bewaar je kalmte en geduld: Wanneer je begint met VSO onderhandelen, is het essentieel om niet direct een tegenvoorstel te doen. Dit kan de indruk wekken dat je haast hebt, wat de werkgever kan aanzetten om de vergoeding laag te houden. Laat de werkgever wat tijd wachten; als hij zelf contact opneemt, toont dit zijn interesse om de arbeidsrelatie te beëindigen.
- Laat je niet onder druk zetten: Tijdens het VSO onderhandelen mag je niet toegeven aan druk om snel een overeenkomst te ondertekenen. Streef naar een overeenkomst die de werkgever met enige tegenzin accepteert, wat aangeeft dat het een eerlijke deal is.
- Wees realistisch in je tegenvoorstel: Een te hoog tegenvoorstel kan de werkgever afschrikken en de onderhandelingen schaden. Een redelijk voorstel vergroot de kans op een gunstiger uitkomst bij het VSO onderhandelen.
- Ken de risico’s en gevolgen: Wees je bewust van wat er gebeurt als er geen overeenkomst wordt bereikt. Dit omvat niet alleen potentiële juridische kosten, maar ook de emotionele last van mogelijk in dienst blijven.
- Blijf standvastig over je wens om in dienst te blijven: Tijdens het VSO onderhandelen is het belangrijk om duidelijk te maken dat je graag je positie wilt behouden. Dit kan strategisch van voordeel zijn in de onderhandelingen.
- Durf weg te lopen van de onderhandeling: Als de voorwaarden niet gunstig zijn, toon dan dat je bereid bent in dienst te blijven. Dit kan leiden tot een betere regeling, omdat het de werkgever laat zien dat je andere opties hebt.
Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wilt u laten controleren of alles klopt? Neem contact met ons op zodat een arbeidsjurist van transitievergoedingberekenen.nl het document kan controleren voor u. En hij kan de onderhandeling met uw werkgever in uw naam doen. Neem direct contact met ons op via WhatsApp, bel 085 080 5482 of stuur een mail.